2010. október 11., hétfő

Bársonyhátú rózsabogár - Mecynorrhina polyphemus confluens


Általános leírás:


A  Mecynorrhina polyphemus confluens egy pompás bogár a Scarabaeidae családba, azon belül az virágbogarak (Cetoniidae) alcsaládba tartozik.
A faj élőhelye Közép Afrika (Uganda). A nemek között ivari dimorfizmus figyelhető meg, a hím jellegzetes villás végű kinövést, valamint két kisebb tüskét visel a fejen. A bogár színe zöld, vajszínű foltokkal. A hím testét bársonyos szőr borítja (nevére utal), míg a nőstény csupasz. Mérete 45-70 mm.


Tartása:


Erősen nappali életmódú faj, szereti a meleget, és az erős megvilágítást, illetve a magasabb páratartalmat (60-80%). Egy kisebb tenyészcsoport számára (2-3 hím, 5-6 nősténnyel) elegendő egy 50 x 50 cm alapterületű, 60-70 cm magas terrárium.
A terráriumba tegyünk rózsabogarak számára használt tápkeveréket. Ennek fő alkotóeleme a hullott falevél és fakorhadék, mindkettő apróra zúzott állapotban, előbbi legyen túlsúlyban (50-80%-a a tápkeveréknek). Ezen kívül még kb.5%-nyi tőzeget adjunk a keverékünkhöz, mely a peterakásnál, ill. a bábkamra építésénél játszik fontos szerepet.


Táplálás:


A bogarak gyümölcsöt esznek: alma, , körte, banán, eper, cseresznye, dinnye, az éppen szezonális gyümölcsök... Az el nem fogyasztott táplálékot ki kell venni, hogy elkerüljük a rothadást és penészedést, ill. az atkásodást. Egyesek ún. bogárzselével etetik az állataikat, mely állítólag összetételéből kifolyólag nagyobb petemennyiséghez, hosszabb élettartamhoz segíti hozzá a bogarakat, ill. elkerülhetjük vele a muslincák megjelenését. Nekem ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom.


Szaporítás:


Szapora faj, nőstényenként 30-40 lárvával nyugodtan számolhatunk. A kifejlett bogarak, imágók élettartama 3-4 hónap, de alkalmanként ez akár 6 hónap is lehet. Ez függ a tartási hőmérséklettől, táplálástól, testmérettől is. A hűvösebb helyen, 18-20 C-on tartott egyedek tovább élnek, viszont kevesebb petét raknak. Petéiket egyesével rakják le, ezek mérete ekkor 3 mm. A petékből mire bogár lesz kb. 1 év.




forrás: www.arachnida.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése